Leena Salmela

Leena (Marja-Leena) Salmela on kuvataiteilija, kuvaamataidon opettaja ja vapaan taiteen sekatyöläinen – kuten hän itse asian ilmaisi. Kirjallinen Leena on koko ikänsä julkaissut tekstejään. Leena aloitti nuoruudessaan taidemaalarina ja journalistina. Taitavana sanailijana ja kynäilijänä Leena alkoi myös julkaista pilapiirustuksia, joita on syntynyt yli neljänkymmenen vuoden ajan. Kirjallisella puolella Leena kirjoitti runoja ja näytelmiä, joista  Salmelan Loitsukirjaan on valikoitu joitakin.

S-VK-1266W - Leena Salmela S-VK-1271W - Leena Salmela juhlapuvussa S-VK-1272W - Leena Salmela taidenäyttelyssä 2013

Leena on syntynyt Lohtajana pappilaa vastapäätä olleessa Priitun mökissä heinäkuun 22. päivä 1941 Akseli Niemelän tyttärentyttärenä, Martti ja Laine Salmelan tyttärenä. Priitun mökistä Maailmansodan melskeiden rauhoituttua muutettiin kotiin Salmelan kylän Marttilaan, Räyrinkiin. Leena on harrastanut taiteita kolmivuotiaasta saakka. Tuolloin äidin perintöpiirongin patinoituun pintaan raaputettu aurinko toi tekijälleen mojovan tukkapöllyn. Sittemmin taideopinnot keskittyivät isän nikkarikaapin iltalinjalle. Tuloksena oli epämääräinen läjä puu-ukkoja – ja selkäsaunoja.

S-VK-1203W - Martti ja Laine Salmela perhe S-VK-1269W - Leena Salmela nurmikolla

Usean valtakunnallisella tasolla saadun palkinnon jälkeen Leena Salmela lähti Islantiin, Reykjavikiin. Siellä hän oppi kielen, jonka avulla hän jatkoi vuosina 1963-66 taideopintoja taidemaalari Onni Ojan viitoittamaa tietä sikäläisessä taidekoulussa, Handida Myndlistaskolinn.

Lapsuusvuosien hulluus Rembrandt-tavoitteista tippuivat taidekoulun työsaleissa – kuten taiteilija sanailee – ”jos-ei-tullut-rembrandtia-tulee-ainakin-edelfelt” -tasolle. Mutta jo vuoden prässin jälkeen alkoi tuntua, että tärkeintä elämässä oli varmistaa ammattinsa taiteen parissa, jotta selviäisi jotenkin keplottelemalla eläkeikään saakka. Hän valmistui kuvaamataidonopettajaksi ja toimi opettajana Vaalassa vuosina 1966-68, Vetelissä 1970-luvun alusta alkaen lyhyitä katkoksia lukuun ottamatta aina 31.7.2005 saakka.

Taiteilija perusti vanhaan meijeriin Räyrinkiin 1980-luvun lopussa matkailukohteena tunnetun Leenanlinnan, jonka puistossa muun muassa oli taiteilijan tekemiä isoja eläinaiheisia betoniveistoksia yli 100 kappaletta. Hän järjesti Leenanlinnassa kurssitoimintaa sekä otti vastaan ryhmävierailuita. Taiteilija muutti viettämään eläkepäiviään Villa Monttuun Haukilahteen, jossa ehti asua kymmenisen vuotta ennen kuolemaansa.

Leena Salmela oli perustamassa Perhonjokilaakson kuvataideyhdistystä v. 1972, jossa hän toimi 10 vuotta sihteerinä ja 2 vuotta puheenjohtajana. Kuvataideyhdistyksen toiminta hiipui pitkäksi aikaa kunnes vuonna 2010 se jälleen herätettiin henkiin. Leena Salmela toimi uudelleenvironneessa yhdistyksessä pari vuotta. Perhonjokilaakson kuvataideyhdistys ryhtyi aktiivisesti järjestämään taidenäyttelyita Vetelin Taidekartanolla.

Hänen intonsa järjestää näyttelyitä heräsi vuoden 2013 alussa ja hän alkoi myös jälleen maalata öljyväreillä kymmenen vuoden tauon jälkeen.  Leena Salmela oli kesän 2013 ARTaika näyttelyn  kutsutaiteilija.  Hänellä oli näyttelyssään  42 öljyvärimaalausta, joista myytiin lähes kaikki. Leena Salmela menehtyi kesken näyttelyn 20.8.2013.

Taiteilijalta jää kanssaihmisten iloksi laaja taulukokoelma vuosikymmenten ajalta. Kirjoittaminen ja säveltäminen olivat myös Leenan harrastuksena. Hänen säveltämiään ja sanoittamiaan musiikkikappaleita toivottavasti tullaan kuulemaan myös erilaisissa tilaisuuksissa.

Leenan henkilökuvan on tähän kirjoittanut Perhonjokilaakson kuvataideyhdistyksen puheenjohtaja Lahja Varila.

Leenan muistokirjoitus julkaistiin Perhonjokilaakso 29 elokuuta 2013.