Leenan pilapiirrokset

Leena ryhtyi julkaisemaan pilapiirustuksia vuonna 1959. Taiteilija teki pilapiirroksia runsaat 50 vuotta eri lehtiin ja julkaisuihin koti- ja ulkomailla. Piirroksillaan hän otti kantaa seutukuntansa tapahtumiin arjesta juhlaan, työhön, politiikkaan ja uskontoon. Ensimmäinen Perhonjokilaakso-lehti ilmestyi vuonna 1970 ja jo lehden ensimmäisessä numerossa oli Leenan pilapiirros.

PK0232W Leenan poismenoLL070 edit - LeenaLM072 edit - LeenaLeenna läiskä - Leena omakuva

Kuva. Leena seikkaili ahkeraan omissa pilakuvissaan. Omakuvat vuosilta 1975, -80 ja -82

Leena julkaisi kolme kirjaa, jotka keräsivät rakastetuimmat pilapiirrokset yksiin kansiin. Kirjat ovat Leenan läiskä (1985) ja Se on taas Leenaa (1991) sekä Leenaset (2002). Iloksemme kaikkia kolmea kirjaa on vieläkin saatavilla. Leenan kirjat ovat koko jokilaakson kirjoja, ne ottavat kantaa seutukuntamme tapahtumiin arjesta juhlaan. Ne viihtyy näköalapaikalla työn keskellä, politiikassa, uskonnollisissa yhteisöissä ja kotipiirissä. Ne tunkeutuu yhtä lailla naimattoman eläjän sielunmaisemaan kuin vakavaraisen hännystelijän turhamaisuuteen: ne kurkistaa verhon taakse. Niiden ainoana kattona on ollut ihmisyys ja paikallislehden päätoimittaja. Ne nauraa itsekseen työtä tehdessä. Kukaan ei pääse pakoon pilapiirtäjän terävää kynää, ei edes tailija itse. Omat toilaukset ovat turvallista kamaa, niihin ei kuulemma kukaan loukkaannu.

Leenan läiskä - kansi Se on taas Leenaa -kansi Leenaset -kansi

Kuva. Pilakuvakirjat Leenan läiskä (1985), Se on taas leenaa (1991) ja Leenaset (2002)

Toimittaja Vuokko Keto kuvasi Leenaset-kirjaa: “Teräväkatseisen maailmantarkkailijan havaintoja itsestään ja lähiympäristöstä. Veteliläisen taiteilijan pilapiirrosten aiheet kumpuavat kotiseudusta, kotikunnasta ja omasta jokilaaksosta. Julkiset laitokset, koulu ja sairaala sekä lähiseudun julkkikset tekoineen löytyvät useista kuvista. Myös yhteiskunnalliset ilmiöt ovat joutuneet taipumaan Leenan kynän kaariin. Taiteilijan ironia kohdistuu samalla tavoin myös omiin painonpudotusongelmiin ja nuoruuden poikaystäviin. Tuttua Leenaa!”

LM046 edit - Piispa Olavi Rimpiläinen LN028 edit - Osmo Soininvaara LM072 edit Palola ja SillanpääLL051 edit - Mauno KoivistoLN073 edit -Markus Luomala

Kuva. Piispa Olavi Rimpiläinen, ministeri Osmo Soininvaara, lääninrovastit Eero Palola ja Johannes Sillanpää, presidentti Mauno Koivisto, harmonikkamestari Markus Luomala

Klikkaa pilakuvia nähdäksesi ne tarkkoina.

LL011W - että sinä Leena osaat

LL032W - Töihin kykenemätön LL004W - Suomi neito haluaa lisää leipää

Tilkkutäkki

Kuva. Klikkaa suurentaaksesi tilkkutäkin erilaisia Leenan pilakuvahahmoja

Leenan läiskä - takakansi webedit